El futur dels negocis o simplement un altre intent d’iniciar la realitat virtual?

La investigació sobre xarxes socials de GlobalData descriu el metaverse com un “món virtual on els usuaris comparteixen experiències i interactuen en temps real dins d’escenaris simulats”. I per a aquells que veuen un futur comercial per al metaverso, el 2020 va ser un any important: l’any en què el metaverso va començar a guanyar força més enllà del sector de l’entreteniment i va començar a entrar al corrent principal. Satya Nadella, CEO de Microsoft, vol construir un “metaverso empresarial” i Mark Zuckerberg ha dit que Facebook es convertirà en una empresa de metaversos.

Llavors, què passa realment per impulsar el metaverso com a fenomen empresarial i què podem esperar després?

L’ascens èpic d’Epic

Un dels factors que han impulsat els conceptes metaversos a la ment ha estat definitivament la pandèmia i el seu impacte en la indústria musical. Amb els bloquejos que mantenien els llocs tancats a tot el món, hi va haver pocs moments musicals en directe durant la pandèmia. Però l’any passat hi va haver una mena de tipus virtual per gaudir-ne: una actuació a la plataforma de joc Fortnite de l’artista de rap Travis Scott, i un festival de música complet encapçalat per les llegendes dels anys 90 Massive Attack protagonitzat pel videojoc Minecraft.

Abans de Facebook i Microsoft, potser la companyia més gran que evangelitzava el metaverso era Epic Games, la plataforma de jocs que té Fortnite, un fenomen de la indústria del joc amb més de 350 milions d’usuaris a tot el món. Epic va demostrar que esdeveniments com ara concerts virtuals al joc podrien atraure a grans públics que busquen entreteniment en nous formats i també servir de canal per a marques, anunciants i celebritats per interactuar amb els seus clients i fans en temps real.

Abans de la pandèmia, Epic ja havia llançat un encreuament amb la franquícia de Star Wars de Disney per crear un esdeveniment que fos alhora promoció i argument per a la superproducció de 2019 The Rise of Skywalker. El mateix any es va celebrar el seu primer concert al joc.

Després d’haver demostrat la seva capacitat per operar al metaverso, Epic va recaptar 1.000 milions de dòlars a l’abril de 2021, liderat per una inversió de 200 milions de dòlars de Sony. Mentrestant, plataformes de jocs combinades amb xarxes socials com Roblox i fabricants de jocs com Niantic s’uneixen al desenvolupador de Fortnite en el desenvolupament de metaversos. Els desenvolupadors de jocs amb ofertes de metaversa actives de manera similar podrien convertir-se ràpidament en objectius d’adquisició de les grans empreses esmentades, en funció de l’èxit dels seus productes i de les tecnologies subjacents.

El metaverse tracta de comunitats i el joc és un punt de partida ideal. Però més enllà dels jocs, molts executius de futur veuen un paper metaverso per a la tecnologia empresarial, cosa que Facebook ha demostrat recentment amb el llançament dels seus Facebook Workrooms.

Per què Facebook vol que visquem al metaverso?

Facebook Workrooms és l’intent del gegant de les xarxes socials de dominar el mercat emergent de metaversos, en el que es podria veure com una aposta per enfocar Zoom amb la màgia de la realitat virtual (VR).

Vol Facebook que la gent visqui al Metaverse? No exactament. Tot i que el CEO Mark Zuckerberg vol que Facebook es converteixi en un metaverso en línia, ara per ara Workrooms ofereix una manera de fer negocis en lloc de viure en aquest valent nou món.

No és que l’entusiasme de Facebook per la realitat virtual sigui del tot nou. Comú amb altres empreses de Big Tech, fa temps que intenta introduir la tecnologia VR al corrent principal, sobretot des que va adquirir la marca Oculus d’auriculars VR el 2014.

Els intents anteriors han estat un esquinç humit. Zuckerberg es va enfrontar a una reacció massiva el 2017 quan va utilitzar la plataforma de realitat social social Facebook Spaces per passejar pels carrers de Puerto Rico, danyats per l’huracà, i Microsoft, per la seva banda, ha abandonat en gran mesura els seus intents d’aconseguir que els consumidors comprin els seus auriculars HoloLens. Actualment, l’HoloLens s’ofereix més com una eina que empreses i organitzacions poden comprar per a ús de cirurgians, tècnics o soldats.

Dos anys després de l’esdeveniment de transmissió en directe de Facebook “sord”, els espais es van tancar per deixar pas a la següent etapa del viatge de realitat virtual de Facebook: Facebook Horizon, un joc de realitat virtual en línia amb portals per a mons generats per l’usuari i les eines per crear-los amb .

Facebook Workrooms es comercialitza amb el nom Horizon. En un bloc que anuncia la nova plataforma, Facebook suggereix que Workrooms és una nova forma de col·laboració dels treballadors remots. El servei permet als usuaris unir-se als seus col·legues en una sala virtual mitjançant l’ús d’auriculars VR, on es poden trobar pissarres digitals i tothom sembla el memoji personalitzable i animat disponible amb Apple des de l’iOS 12. Qualsevol persona sense auriculars Oculus pot marcar amb Zoom- estil com una videotrucada o una veu en àudio.

Sembla incòmode? Sigui com sigui, Zuckerberg diu que el futur de Facebook rau en el metaverse virtual.

“En els propers anys, espero que la gent passi de veure’ns principalment com una empresa de xarxes socials a veure’ns com una empresa de metaversos”, va dir Zuckerberg The Verge a juliol. “En molts sentits, el metaverso és la màxima expressió de la tecnologia social”.

Si tot això sona del tot, recordeu que Facebook ha participat en hangouts de RV social des del 2016 amb Oculus Rooms i Facebook Spaces del 2017 (tots dos desapareguts). La companyia fins i tot acull concerts de RV importants a la plataforma Oculus Venues, centrada en els esdeveniments des del 2018. Aquest any, el servei es va canviar de nom a simplement Venues, cosa que indica els objectius audaços de Facebook en aquest espai. Però, per què li interessa Facebook tenir un metaverso i com juga Workrooms en la seva visió?

“Facebook fa temps que defensa que la realitat augmentada (RA) i la realitat virtual poden transformar radicalment els llocs de treball”, diu Laura Petrone, analista temàtica principal de GlobalData. “Ara, l’aparició de la forma de treball híbrida, on els empleats poden treballar des de qualsevol lloc que vulguin, proporciona a Facebook una bona oportunitat per mostrar les seves capacitats de realitat virtual i atraure la seva base de consumidors amb la narrativa metaversa.

“Queda per veure si els empleats, que ja tenen problemes amb la fatiga digital / Zoom, els resultaria atractiu interactuar amb avatars digitals en una versió corporativa del metaverse”.

Facebook

El metaverse de Facebook per a empreses és la següent fase d’Internet?

Per a gairebé qualsevol persona que s’enfronti a la propera era del treball post-pandèmic, una pregunta clau és si el Metaverse de Facebook és la següent fase d’internet. Els metaversos en general agafen vapor arreu del món; a Corea del Sud, per exemple, es va iniciar una aliança metaversa al maig entre 17 líders industrials del país. La iniciativa del Ministeri de Ciència i TIC del país treballaria per crear un espai virtual compartit on els usuaris puguin interaccionar entre ells mitjançant avatars digitals.

La realitat augmentada s’ha convertit en un dispositiu habitual a les xarxes socials gràcies a l’ús de filtres a plataformes de xarxes socials com Snapchat, TikTok i Instagram (que els usuaris ja poden canviar d’entrada i sortida de Facebook, en una connexió d’estil de superaplicació que pot arribar a ser un dia). ser vist com proto-metaversa).

El social pot ser un gran catalitzador del metaverso, però fins ara Facebook es manté sol en aquest front. A Corea, sovint una nació que pren el lideratge en qüestions digitals, el propi gegant social del país Kakao (propietari de l’aplicació de missatgeria KakaoTalk i la plataforma social KakaoStory) s’ha concentrat fins ara en el golf virtual i l’entrenament sanitari només quan es tracta de VR i AR. A la Xina, ByteDance, propietari de TikTok i Douyin, es mou cap al metaverso, però només a través de jocs; a la fi del mes passat, la companyia va adquirir Pico Interactive, la start-up de VR, en un acord estimat per fonts per valor de prop de 5.000 milions de iuans (772 milions de dòlars).

És possible que encara no hi hagi sales virtuals de TikTok i de Twitter, però la naturalesa connectada del metaverso podria fer que els usuaris saltessin d’un joc a una xarxa social o un concert virtual, tot a través d’un auricular. La visió definitiva del metavers significaria que aquestes plataformes no han de ser propietat de les mateixes empreses perquè aquesta accessibilitat funcioni.

Seguretat invertint en el metaverso

Tanmateix, aquesta flexibilitat pot plantejar diversos problemes de seguretat. Parlant amb VeredicteEls analistes de GlobalData assenyalen que, encara que el metavers encara és conceptual, és millor considerar-lo com una extensió de les plataformes de xarxes socials existents per veure quins problemes de ciberseguretat pot presentar per als consumidors.

“Tot i que diversos entusiastes de la tecnologia recolzen una plataforma de metaversos oberta que permeti als usuaris transmetre metaversos, això presentarà diferents problemes de seguretat”, afirmen els analistes de GlobalData. “Els usuaris i proveïdors de metaversos seran vulnerables als programadors de tercers i, per extensió, als pirates informàtics.

“Si els usuaris han de poder utilitzar els serveis proporcionats per diferents empreses en un sol metaverse obert, els proveïdors haurien de compartir sistemes de seguretat comuns o interconnectats.

“Si la seguretat està incorporada, per descomptat preferible, o si es bloqueja com és massa sovint la realitat, dependrà de les empreses individuals. La responsabilitat serà dels venedors “.

L’anàlisi de GlobalData també assenyala que un sistema interconnectat podria generar problemes de privadesa entre els usuaris, atès que les seves dades podrien ser compartides per tots els proveïdors de metaversos.

“Per protegir tots els aspectes de la privadesa de dades, la plataforma virtual ha d’implementar la privadesa mitjançant el disseny, cosa que ja es requereix de tecnologies crucials per al metaverso com ara AR i VR”, afirma Charlotte Newton, analista d’investigacions temàtiques de GlobalData. “No es poden aplicar aquests sistemes de privadesa de manera retroactiva: s’han d’incorporar des de zero. A més, l’escala del metaverso, que allotja milions d’usuaris, farà que sigui encara més difícil de controlar ”.

“El metaverso serà un espai on algunes de les nostres interaccions socials i laborals es produiran en format virtual, ja que s’enfrontarà a diversos reptes normatius, principalment en matèria de privadesa i seguretat de dades”, coincideix Petrone, destacant que la reputació de Facebook en matèria de privadesa de dades és ja danyat.

El metaversa empresarial

Aquests problemes hauran de ser planificats aviat. L’empresa s’està convertint ràpidament en una frontera clau per al metaverso; les empreses són mercats crítics per a plataformes com ara AR i VR i influiran en el desenvolupament de metaversos.

BMW ja està construint un bessó digital (una representació digital d’un actiu físic, sistema o procés) per a la seva fàbrica mitjançant la plataforma de metaversos Omniverse de Nvidia. Microsoft diu que construirà el seu “metaverso empresarial” amb Mesh, una aplicació de reunions basada en el núvol de realitat mixta que pot teletransportar una persona digitalment a una ubicació remota per a experiències compartides. Aquest metaverso empresarial és ideal per a treballs que giren al voltant de models físics en 3D.

Tot i que el metaverso pot començar lentament, ja que la tecnologia es manté en una fase incipient, la competència del mercat s’intensificarà a mesura que els titans tecnològics lluitin pel domini del mercat i les marques que no siguin tecnològiques realitzin un seguiment del seu progrés per obtenir ingressos potencials i millores operatives.

En última instància, més enllà de l’adopció empresarial, les plataformes de consumidors metaversos transformaran la manera com la gent juga, compra, accedeix als mitjans i interactua. Tot això significa que la ciberseguretat i la privadesa de les dades seran fonamentals per als desenvolupadors de metaversos.

“És possible que vegem que apareixen diverses empreses de ciberseguretat, proveïdors especialitzats en el control de les amenaces i la protecció de dades privades com la biometria”, diuen els analistes de GlobalData Veredicte. “Aquestes empreses emergents poden avançar-se al joc en comparació amb els venedors tradicionals de ciberseguretat”.

Al cap i a la fi, tot i que el metavers oferirà nous mons valents a mesura que creixi, és millor recordar que aquestes realitats aniran acompanyades dels mateixos vells riscos.

Per Giacomo Lee de Veredicte. Trobeu aquí l’informe de temàtica social de GlobalData Research.



Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *